U trendu

Sud se podelio o pitanju da li je ZDS prekrešaj

ZAGREB – Visoki prekršajni sud u Zagrebu nije danas doneo odluku o tome da li je ustaški poklič „za dom spremni“, kojim počinje pesma Marka Perkovića Tomspona, „Boj na Čavoglave“, prekršaj ili ne, jer su sudije imale podeljena mišljenja.

U raspravi su, prema pisnaju zagrebačkog Jutarnjeg lista, izneta tri stava, ali ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudija.

„Tokom rasprave izneta su tri stva, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudija,pa je odlučeno da će se o tom pitanju ponovo raspravljati na sednici svih sudija Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske“, objavljeno je popodne na sajtu Visokog prekršajnog suda.

S obzirom na to da devet sudija, koliko ima u Odeljenju za prekršaje protiv javnog reda i mira, nije uspelo da se složi oko stava da li je ustaški poklič „za dom spremni“ u slučaju Marka Perkovića Tomsona prekršaj, o tome će se ponovo raspravljati na sednici svih sudija tog suda.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Jutrnji piše da je troje sudija jasno i nedvosmisleno iznelo stav da je ustaški poklič „za dom spremni“, u skladu sa ranijim presudama tog suda, u svakom kontekstu protivzakonit.

Troje sudija je stva da taj poklič nije prekršaj, dok je troje sudija zaključilo da taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Sudije su o tome raspravljale tri sata iako su sudije tog suda već doneli niz pravosnažnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar