U trendu

Sud u Kijevu odobrio hapšenje Janukoviča u odsustvu

(KIJEV) – Sud u Kijevu odobrio je hapšenje bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča u odsustvu, a u slučaju „Evromajdana“, saopštila je danas Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine, prenosi RIA novosti.

Kako je saopšteno iz kancelarije državnog tužioca, Januković je sa čelnicima Službe bezbednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, ministrom odbrane i drugim visokim funkcionerima pravosudnih organa, od 18. do 20. februara 2014. godine „bez pravnog osnova organizovao upotrebu specijalnih sredstava, vojne opreme, vatrenog oružja za nasilno suzbijanje i rasterivanje demonstranata“ tokom Evromajdana, masovnih demonstracija koje su počele u novembru 2013. godine, a nakon što je ukrajinska vlada odbila da potpiše sporazum o bližoj integraciji s EU.

Glavni kijevski trg – Majdan Nezaležnosti (Trg nezavisnosti), zauzele su pristalice evrointegracija 21. novembra 2013. godine, odmah nakon vladinog saopštenja o suspenziji potpisivanja sporazuma sa EU. Kasnije je Majdan postao epicentar sukoba snaga bezbednosti i radikala, koji je odneo više desetina žrtava. U februaru 2014. Vrhovna rada je smenila predsednika Viktora Janukoviča, koji je bio prinuđen da napusti Ukrajinu, a kasnije je za predsednika izabran Petro Porošenko.

Odgovornost za smrt više od 100 ljudi nove ukrajinske vlasti „svalile su“ na svog političkog protivnika Janukoviča i specijalnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova „Berkut“, koji negiraju umešanost u ubistva, prenela je ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.