Sud u Parizu izrekao presude optuženima za terorističke napade 2015.

Sud u Parizu danas je izrekao kazne od četiri  do 30 godina zatvora optuženima za terorističke napade 2015. godine, medju kojima je napad na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo).

Glavnooptuženi Ali Riza Polat dobio je 30 godina zatvora zbog saučesništva u terorističkim napadima koji su počinili braća Said i Šerif Kuaši i Amedi Kulibali.
Partnerka Kulibalija Hajat Bumedijen, koja je u bekstvu i sudi joj se u odsustvu, takodje je dobila 30 godina zatvora.

Sudjenje, koje je trajalo tri i po meseca, vodilo se protiv 14 osoba, od kojih tri u odsustvu, a oni su optuženi za pružanje logističke podrške džihadistima koji su od 7. do 9. januara 2015. sproveli terorističke napade u Parizu i okolini. U tim napadima, koji su tada potresli svet, ubijeno je ukupno 17 osoba.

Optuženi su pružili pomoć braći Saidu i Šerifu Kuašiju za napad na redakciju Šarli ebdoa u kojem je stradalo 12 poznatih novinara i karikaturista, kao i Amediju Kulibaliju koji je napao jednu jevrejsku prodavnicu u okolini Pariza.

Neposredni napadači ubijeni su neposredno posle njihovih terorističkih napada.

U Francuskoj je 7. januara 2015. napadom na redakciju Šarli ebdoa počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.