U trendu

Sud u SAD: Radnici mogu biti otpušteni zbog marihuane

Vrhovni sud savezne države Kolorado, u kojoj je marihuana legalizovana, presudio je juče da pacijent koji je konzumirao marihuanu iz medicinskih razloga, ne može da se vrati na posao s kog je otpušten zbog te lake droge.

Ova presuda može imati značajne posledice po poslodavce i zaposlene u državama u kojima je legalizovana marihuana u medicinske ili takozane rekreativne svrhe.

Zasad je marihuana za medicinske svrhe legalizovana u 23 savezne države i prestonici Vašingtonu.

Kolorado je 2012. legalizovao marihuanu i time postao prva savezna država u kojoj je dozvoljeno uzgajati, kupovati, prodavati i konzumirati tu laku drogu. Mada se današnja presuda tiče pacijenata koji koriste marihuanu u zdravstvene svrhe, ona može uticati i na one koji je konzumiraju iz zabave.

Današnja presuda se tiče Brendona Kouts, kvadriplegičara kojeg je otpustio Diš netvork, provajder interneta i satelitske televizije. Ta kompanija je navela da Kouts nije bio pod uticajem marihuane na poslu, ali da kompanija ima politiku „nulte toleranciju“ za droge. Takođe se pozvala na federalni zakon SAD prema kojem je marihuana nelegalna.

Kouts je paralizovan u saobraćanoj nesreći a medicinska marihuana mu je prepisana pošto je ustanovio da mu pomaže prilikom jakih grčeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.