Sudbina kuće nindži u rukama potencijalnog kupca

TOKIO – Istorijska kuća koja se navodno koristila kao baza nindži stotinama godina na severoistoku Japana, mogla bi da se sruši, a njeni vlasnici žele da je prodaju zbog visokih troškova održavanja, tako da će njena sudbina zavisiti od potencijalnog kupca.

Novi vlasnik jednospratne zgrade, koja se nalazi u uskoj uličici u blizini gradske opštine u Hirosaki, u prefekturi Aomori, neće biti obavezan da čuva imovinu, preneo je Kjodo.

Kuća je sagrađena u kasno doba Eda (1603-1868) i služila je kao stanica za nindža grupu „Hajiamići-no-mono“ u području Hirosaki, rekao je Šigeto Kijokava, profesor sa Univerziteta Aomori.
U obilasku rezidencije krajem septembra, oko 20 učesnika moglo je da oseti stvarno postojanje nindži, pošto su ušli u skriveni deo iza zida koji se koristio za prisluškivanje i hodali po podovima koji škripe namerno kako bi ih upozorili na uljeze.
Hideaki Aida (83) i njegova supruga, koji održavaju kuću poslednjih 30 godina, odlučili su da prodaju nekretninu zbog visokih poreskih troškova i dugotrajnog čišćenja snega tokom zime.

Iako je Kijokava tražio da grad sačuva kuću nindža kao nacionalno kulturno dobro, naišao je na odbijanje iz razloga što je zgrada između ostalog preuređena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.