Sudbina sporazuma o nuklearnom programu još nejasna

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ocenio je danas da je sudbina istorijskog sporazuma o nuklearnom programu njegove zemlje i dalje nejasna, s obzirom da ga razmatraju parlamenti Islamske republike i SAD.

Komentari Alija Hamneija, koji ima odlučujuću reč u vezi sa svim državnim pitanjima u Iranu, ukazuju na to da on podržava ideju da iranski parlament razmotri sporazum i glasa o njemu.

Međutim, izjava koju je stavio na svoj sajt, i dalje ne daje nikakvu naznaku njegovog odnosa prema samom sporazumu – iz komentara se ne vidi da li ga on podržava ili odbacuje.

U vezi sa SAD, jednom od šest sila sa kojim je Iran pregovarao o sudbini svog nuklearnog programa, Hamnei je izjavio sledeći: „Kako oni shvataju ovaj sporazum – čije ja sudbina nejasna, pošto nije jasno da li će biti odobren tamo ili ovde – njihova je namera bila da nađu način da prodru u našu zemlju.“

Hamnei je dodao: „Mi smo im blokirali put. Snažno ćemo blokirati taj put.  Nećemo Americi dozvoliti ni ekonomski, ni politički ni kulturni prodor u našu zemlju.“

Iranski parlament i Vrhovni nacionalni savet za bezbednost razmotriće sporazum u narednim danima.

Više od 200 iranskih poslanika je juče saopštenjem zatražilo od administracije predsednika države Hasana Rohanija da se sporazum sa šest svetskih sila podnese parlamentu na izjašnjavanje.

Hamnei lično se nikada javno nije izjašnjavao ni za ni protiv sporazuma, ali je više puta iskazivao podršku iranskim učesnicima pregovora o sudbini nuklearnog programa.

Na osnovu sporazuma, Iran mora da ograniči svoj nuklearni program, a u zamenu će dobiti postepeno ukidanje ekonomskih sankcija.

Sporazum je postignut posle gotovo dvogodišnjih pregovora Irana sa SAD, Velikom Britanijom, Rusijom, Nemačkom, Kinom i Francuskom.

Zapad smatra da iranski nuklearni program ima vojnu dimenziju, dok Iran tvrdi da je taj program isključivo mirnodopske prirode i da služi, pored ostalog, za proizvodnju električne energije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar