U trendu

Sudija o podacima iz istrage o Trampu: Neki svedoci lažno svedočili

VAŠINGTON – Sudija iz američke države Džoržije objavio je danas delove izveštaja o tome da li su bivši predsednik SAD i njegovi saveznici prekršili zakon u pokušaju da promene ishoda izbora, na kojima je republikanski kandidat poražen.

Kako prenosi BBC u izveštaju se sumira dvogodišnja istraga o ponašanju Trampa i saveznika u Džordžiji nakon izbora.

U njemu se navodi da velika porota veruje da su neki svedoci počinili krivokletstvo u svedočenjima pred specijalnim većem.

„Veći deo velike porote veruje da je lažno svedočenje možda počinio jedan ili više svedoka koji su svedočili“, navodi se u izveštaju koji je danas objavio sudija Višeg suda okruga Fulton Robert Mekbarni.

Velika porota takođe preporučuje da okružni tužilac „traži odgovarajuće optužnice za krivokletvstvo, gde su dokazi uverljivi“.

Do dana, nije podignuta optužnica protiv Trampa ili njegovih saveznika.

Velika porota ne može da podigne optužnice, ali može da preporuči takav potez.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio optužen.

Porota je takođe odbacila „lažne tvrdnje“ Trampa da su izbori namešteni, naglašavajući da se nikakva prevara nije dogodila u Džordžiji, što bi moglo da rezultira promenom rezultata.

Tramp je u Džordžiji na predsedničkim izborima u novembru 2020. godin, izgubio od Bajdena za 11.779 glasova.

Istragu velike porote pokrenuo je jednočasovni telefonski razgovor u januaru 2021. između Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, tokom kojeg je bivši predsednik zamolio Rafenspergera da „pronađe“ glasove koji su mu potrebni da bi rezultate preokrenuo u svoju korist.

Istraga se vremenom proširila i uključila lažne tvrdnje o izbornoj prevari date državnim zakonodavcima, kao i plan za slanje republikanskih elektora koji su potpisali izjave u kojima se lažno tvrdi da je Tramp pobedio u državi Džordžija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.