Sudija odbacio molbu žrtve da se zatvori slučaj protiv Polanskog

Američki sudija odbacio je molbu Samante Gejmer da zatvori slučaj protiv poljskog reditelja Romana Polanskog, optuženog da ju je silovao pre 40 godina.

Sudija Višeg suda u Los Andjelesu Skot Gordon doneo je presudu da Polanski mora da se vrati u Kaliforniju na sud ako očekuje da reši slučaj optužbi za seksualni napad.

Gordon je naveo da je Polanski i dalje begunac i da sud ne može da odbaci slučaj „samo zato što bi to bilo u najboljem interesu žrtve“.

Gejmer je u junu tražila od suda da zatvori slučaj i okonča „40-godišnju kaznu“ koju su, kako je rekla, dobili i počinitelj i žrtva.

Njen zahtev je odbijen u petak, na dan kada je Polanski napunio 84 godine.

„Njena izjava je dramatični dokaz dugotrajnog i traumatičnog uticaja koji ovi zločini i odbijanje optuženog da izvrši sudske naredbe i pojavi su na sudu imaju na njen život“, napisao je Gordon u presudi.

Polanski je optužen da je drogirao i silovao Gejmer koja je tada imala 13 godina, u kući Džeka Nikolsona 1977.

Reditelj je priznao da je imao nezakonit seksualni odnos s maloletnicom u zamenu za odbacivanje težih optužbi za drogiranje i silovanje i proveo je 42 dana u pritvoru pre nego što je pušten uz kauciju, a zatim pobegao u Francusku. Njegovi advokati nisu uspevali da ubede sudije da ga osude u odsustvu.

Gejmerova je ranija izjavila da je oprostila Polanskom i više puta rekla da želi da se slučaj završi.

Polanski živi u Francuskoj. Sa 21 dugometražnim filmom, on je osam puta nagradjivan nagradom Cezar, dva puta za najbolji film, „Tesa“ (1980) i „Pijanista“ (2003), za koji je dobio i Oskara, i četiri puta kao najbolji reditelj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.