U trendu

Sudija: Sarkozi mora da svedoci na sudenju bivsim saradnicima

PARIZ – Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi moraće da svedoči na suđenju svojim nekadašnjim pomoćnicima i saveznicima, koji su optuženi za zloupotrebu javnih fondova kako bi finansirali ugovore o ispitivanju javnog mnjenja, presudio je sudija.

Iako je Sarkozi, koji ima predsednički imunitet u ovom slučaju, rekao da se neće pojaviti kao svedok na sudu, sudija je odlučio da je njegovo svedočenje neohodno kako bi se utvrdila istina o ispitivanjima javnog mnenja, koja su naručena dok je bio na čelu države.

Sudija smatra i da je Sarkozi „verovatno imao uticaja na dela“, za koja su njegovi nekadašnji saradnici i pomoćnici optuženi, prenosi Gardijan.

Sarkoziju je naređeno da se izvede pred sudiju i sasluša 2. novembra.

Petorici bivših saradnika i pomoćnika Sarkozija u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je bio na čelu Francuske, sudi se po optužbama za favorizovanje, zaveru i zloupotrebu javnih fondova oko sklapanja ugovora sa kompanijama za ispitivanje javnog mnjenja u vrednosti od 7,5 miliona evra.

Prema Ustavu Francuske, predsednik ima imunitet za dela počinjena tokom njegovog mandata, ali se time ne isključuje da može da se pojavi kao svedok na suđenju.

Pravni tim Sarkozija odbio je da „u ovoj fazi“ komentariše ovoj slučaj.

Sarkozi je krajem septembra proglašen krivim zbog nezakonitog finansiranja svoje kampanje za predsedničke izbore 2012. godine.

U tom slučaju, on je optužen da je potrošio dvostruko više od zakonom maksimalno dozvoljene sume od 22,5 miliona evra tokom kampanje.

Sarkozi je ranije ove godine osuđen zbog korupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar