U trendu

Suđenje za terorističke napade u Belgiji – najskuplje u istoriji zemlje

BRISEL – Suđenje za terorističke napade u briselskom metrou i na nacionalnom aerodromu, koji su se dogodili 22. marta 2016 godine, koštaće 35,3 miliona evra, i biće najskuplje suđenje u istoriji te zemlje.

To pokazuju dokumenti Ministarstva pravde Belgije, koje je objavio list Het Latste Njus.

U tom sudskom procesu biće saslušano više od 350 svedoka.

Belgija je odlučila da se suđenje održi u starim prostorijama NATO-a. Bilo je potrebno kompletno renovirati i adaptirati zgradu koja je dobila ime Justicija, a nalazi se na izlazu iz Brisela. Bezbednost suđenja je takođe igralo ulogu u izboru te lokacije.

Značajan deo iznosa koji je namenjen za suđenje predviđen je za poslove komunikacija, za plate plate prevodioca, honorare porotnicima, dok troškovi agenata za bezbednost nisu uračunati u cenu od 35,3 miliona evra.

Očekuje se da ovo bude jedno od najdužih suđenja u istoriji Belgije i moglo bi trajati devet meseci.

U terorističkim napadima u Briselu 22. marta 2016. ubijeno je 32 ljudi, a 340 je teško ranjeno na aerodromu Zaventem i u metro stanici Malbek, na nekoliko stotina metara od kvarta gde su smeštene evropske institucije.

Odgovornost za napad je tada preuzela teroristička organizacija “Islamska država”, ista džihadistička ćelija koja je odgovorna za napade u Parizu 13. novembra 2015, čiji su skoro svi članovi bili iz briselskog kvarta Molenbek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar