U trendu

Sukob policije i demonstranata u centru Pariza, zatvorene škole, ne rade vozovi (video)

Francuska policija ispalila je danas suzavac u centru Pariza tokom protesta protiv reformi penzionog sistema, dok su demonstranti uzvratili bacanjem projektila na policajce, javlja Rojters.

Sukobi su izbili u blizini Trga nacije u istočnom delu francuske prestonice tokom protesta u organizaciji trgovačkog sindikata, a do sukoba policije i demonstranata ranije danas došlo je i u Nantu.

Hiljade ljudi širom Francuske izašle su i danas na ulice, a zaposleni, uključujući nastavnike, lekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su radna mesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i, kako kažu, sačuvali sistem socijalne zaštite, strahujući da predsednik Emanuel Makron planira da ga uništi.

Građani i turisti se već 13. dan suočavaju s problemima u saobraćaju pošto i mašinovođe nastavjaju štrajk.

Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano pošto su se i nastavnici pridružili štrajku, prenosi Rojters.

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtevale da pruže najnužnije usluge, a nakon što su medicinske sestre, lekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama posle višegodišnjeg smanjenja troškova.

Nekoliko sati uoči početka protesta policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta „Žuti prsluci“ ili radikalni demonstranti, koji su nezadovoljni zbog „ekonomske nepravde“.

Pritisak raste na Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podneo ostavku u ponedeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.