U trendu

Sukobi u Bagdadu zbog povlacenja verskog vođe, 5 ubijenih

BAGDAD – Najmanje pet osoba je ubijeno tokom sukoba pristalica iračkog šiitskog verskog vođe Moktada al-Sadra i bezbednosnih snaga u Bagdadu, a u celoj zemlji uveden je policijski čas.

Do nereda je došlo kada je Al-Sadr saopštio danas da se povlači iz politike i da zatvara svoje kancelarije kao odgovor na nerešivi politički zastoj.

Stotine pristalica Al-Sadra upale su u Palatu Republike, što je dovelo do sukoba sa snagama bezbednosti, tokom kojih je ubijeno najmanje pet demonsranata.

Demonstranti su užadima uklonili barijere ispred vladine palate i probili kapije palate. Mnogi su uleteli u raskošne salone i mermerne sale palate, gde se okupljaju irački lideri i strane zvanice, prenosi AP.

Najmanje 15 učesnika protesta je ranjeno u pucnjavi, a 12 je povređeno kada je na njih bačen suzavac ili u fizičkim sukobima sa policijom.

Iračka združena operativna komanda uvela je policijski čas u celoj zemlji, koji će početi u 19.00 po lokalnom vremenu i još nije poznato kada će se završiti, navodi Rojters.

Sadr je kritikovao šiitske političke lidere zbog toga što se nisu odazvali njegovim pozivima za reformu.

Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadimija da posreduje između „sadrista“ i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije nisu bili uspešni.

„Sadristi“ i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali Okvir koordinacije sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika.

Njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.