U trendu

Šumski požari u Španiji i Nemačkoj

Natprosečno visoke temperature za ovo doba godine pogodile su evropske države, a lokalne vlasti u Španiji i Nemačkoj se već danima bore protiv šumskih požara.

U Španiji je najveća šteta pričinjena u severozapadnoj provinciji Zamora, gde je izgorelo više od 25.000 hektara zelene površine, saopštile su regionalne vlasti, prenosi Radio slobodna Evropa.

Požar koji je izbio u Sijera de la Kulebri u Zamori primorao je na evakuaciju najmanje 10 sela, iako je pad temperature preko noći donekle pomogao naporima da se požar zaustavi.

Više od 500 vatrogasaca ima podršku aviona i helikoptera koji izbacuju vodu u slabo naseljenom području.

Eksperti povezuju preterano vrući period za Evropu sa klimatskim promenama.

Termometri su tokom cele nedelje pokazivali temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa u mnogim španskim gradovima, što su temperature koje se obično dogadjaju tek u avgustu.

Nedostatak padavina ove godine, u kombinaciji sa udarima vetra, stvorio je uslove za požare. Požar koji se širio doveo je juče do prekida železničkog saobraćaja od Madrida do severozapada Španije.

Saobraćaj je ponovo uspostavljen jutros.

Vojne vatrogasne jedinice rasporedjene su u Zamori, Navari i Leidi. Nema izveštaja o izgubljenim životima, ali je plamen zahvatio periferije nekih sela u Zamori i centralnoj Navari.

Šumski požari su takodje aktivni u tri dela severoistočne Katalonije: u Leidi, u Taragoni i u parku prirode u Garafu, južno od Barselone.

Vatra koja gori u šumovitoj oblasti jugozapadno od Berlina proširila se dalje na jug, ali plamen postaje sve slabiji, rekao je jutros portparol vatrogasne brigade.

„Helikopter je izmerio područje. Zahvaćeno je oko 100 do 110 hektara. Vatra se proširila na jug/jugoistok“, rekao je portparol.

Šumski požar u blizini grada Trojenbriken u saveznoj državi Brandenburg prvobitno je u petak zahvatio oko 60 hektara, ali se juče nakratko smanjio na 40 hektara.

Vatrogasna brigada je do sada uspevala da spreči da vatra pređe preko saveznog autoputa, koji je delom zatvoren za saobraćaj. Zabrinutost izazivaju naleti vetra koji se predviđaju kasnije u nedelju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.