U trendu

Sunak i Netanijahu razgovarali o reformi pravosuđa

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak danas je na sastanku sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom pokrenuo pitanje reforme pravosuđa u Izraelu, saopšteno je iz Sunakove kancelarije.

„Premijer Sunak je naglasio važnost demokratskih vrednosti koje su u osnovi naših odnosa, uključujući i predložene reforme pravosuđa u Izraelu“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, kada je Netanijahu stigao u Dauning strit, dočekan je povicima i zvižducima demonstranata nezadovoljnih najavljenom reformom pravosuđa u Izraelu.

Netanijahu se rukovao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom na stepenicama Dauning strita 10 dok je na stotine demonstranata koji su se nalazili u blizini nosilo izraelske zastave i vikalo „Netanjahu idi u zatvor, ti ne možeš da govoriš u ime Izraela“, preneo je Rojters.

Netanijahu se suočio sa masovnim protestima jer njegova vladajuća koalicija želi da usvoji pravosudne reforme koje bi vladi dale moć u izboru sudija i ograničile ovlašćenja Vrhovnog suda da poništi zakone.

Demonstranti ispred Dauning strita, okruženi britanskom policijom i metalnim barikadama, mahali su izraelskim zastavama i držali transparente na kojima je pisalo „Ne možete uživati u vikendu u Londonu kada rušite demokratiju!“, a uočljiv je bio i ironičan natpis „Ja volim aparthejd“.

Britanski Jevreji i Izraelci učestvovali su u nekoliko velikih demonstracija u Londonu poslednjih nedelja.

Netanijiahu bi takođe trebalo da se sastane sa britanskom ministarkom unutrašnjih poslova Suelom Brejverman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar