U trendu

Sutra počinje 59. Minhenska bezbednosna konferencija

MINHEN – U Minhenu sutra počinje 59. Minhenska bezbednosna konferencija (MSC), na kojoj će, pored velikog broja visokih međunarodnih zvaničnika, šefova država i vlada, ministara, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva, učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom tri dana konferencije u hotelu Bajerišer Hof u Minhenu, učesnici će razgovarati i najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike, posebno u svetlu ruske invazije na Ukrajinu.

„Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja“, saopštili su organizatori.

Skoro godinu dana nakon što je počeo rat u Ukrajini, Minhenska konferencija kojom će predsedavati ambasador Kristof Hojsgen, takođe pruža priliku da se sagleda kohezija unutar NATO-a i politička posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava.

Neka od pitanja koja će biti u centru diskusija ovogodišnje konferencije su i kako svet izgleda godinu dana nakon početka invazije, da li je rat preteča sveta nasilja, gde vlada nekažnjivost i zakon jačeg ili rat može biti katalizator za povratak međunarodnom poretku zasnovanom na pravu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar