U trendu

Švajcarska teži bližim bezbednosnim vezama sa EU i NATO

CIRIH – Švajcarska će težiti bližim odbrambenim i bezbednosnim vezama sa Evropskom unijom i NATO, uz očuvanje svoje tradicionalne neutralnosti, saopštila je danas švajcarska vlada.

Politički dokument koji je odobrila švajcarska vlada takođe poziva na jačanje vojne moći te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, prenosi Rojters.

U izveštaju se zaključuje da je u interesu Švajcarske da svoju bezbednosnu i odbrambenu politiku doslednije nego ranije orijentiše ka međunarodnoj saradnji.

Dodaje se da postoje velike šanse za prosirenje političke saradnje u Evropi, naročito sa NATO i EU, u cilju jačanja odbrambene sposobnosti zemlje, uz postovanje neutralnosti.

Rojters napominje da bi ovo moglo uključivati više učešća u zajedničkim vežbama, proširenje vojne saradnje, intenziviranje postojećih veza putem Partnerstva za mir sa NATO ili pridruživanje timovima za brzo razmeštanje EU za operacije spasavanja i evakuacije.

Ističe se da bi veće približavanje vojnom savezu označilo otklon od brižljivo negovane tradicije nezauzimanja strane za koju njene pristalice kažu da je pomogla Svajcarskoj da mirno napreduje i zadrži posebnu ulogu posrednika, ukljucujući i vreme Hladnog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar