U trendu

Švajcarska: UKR izbeglice sa vozilima bez socijalne pomoći

BERN – Vlasti Švajcarske planiraju da pooštre pravila za dobijanje socijalne pomoći za izbeglice iz Ukrajine.

Do sada su izbeglice iz Ukrajine u Švajcarskoj mogli da zadrže svoje automobile i koriste ih, bez da im se zbog toga ukine ili umanji socijalna pomoć.

To treba sada da se promeni, kako proizilazi iz saopštenja Konferencije kantonalnih direktora ustanova za socijalnu pomoć (SODK).

Status izbeglice za osobe iz Ukrajine biće produžen do proleća 2024.godine, ali će pravila za dobijanje socijalne pomoći biti prilagođena onim drugih izbeglica.

Tako će ubuduće biti uzeto u obzir imovina, kao što su nakit, automobili ili nekretnine u domovini prilikom obračunavanja socijalne pomoći.

Izbeglice iz Ukrajine moraće ubuduće da prodaju svoju imovinu, ili da je koriste za finansiranje svog života, pre nego što budu dobili pravo na socijalnu pomoć.

Konkretno, to znači da izbeglice iz Ukrajine, koje su već duže od godinu dana u Švajcarskoj i poseduju kola, moraju da prodaju vozilo, pre nego što dobiju pravo na socijalnu pomoć.

Izuzetak postoji samo u slučaju da izbeglice iz Ukrajine vozilo koriste za svoj posao.

Pored toga, izbeglice mogu, ako ne žele da prodaju kola, i dobiju pomoć države, predaju tablice nadležnim vlastima.

SODK pooštravanje pravila obrazlaže time što različiti tretman izbeglica nailazi sve više na kritiku.

Potpredsednik SODK Kristof Amštad rekao je javnom servisu SRF da je bilo mnogo negativnih kritika, pre svega kada izbeglice iz Ukrajine skupim sportskim vozilima dođu ispred socijalnih ustanova.

Direktor Direkcije za socijalnu pomoć kantona Bern Gundekar Gibel kaže da nema mnogo ukrajinskih izbeglica koje poseduju vozilo.

„U kantonu Bern samo nekoliko stotina od oko 7.000 ukrajinskih izbeglica ima vozila“, kazeo je on.

Organizacija za pomoć izbeglicama pozdravila je pooštravanje pravila.

„U skladu sa jednakim tretmanom sa domaćim stanovništvom to je razumljivo“, rekla je portparolka te organizacije Eliane Engeler televiziji SRF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar