U trendu

Švajcarska zatvorila istragu o slučaju Magnicki

BERN – Švajcarski savezni tužioci zatvorili su danas desetogodišnju istragu o korupcionaškom skandalu, povezanom sa smrću ruskog advokata Sergeja Magnickog u moskovskom zatvoru 2009. godine.

Švajcarsko državno tužilaštvo (OAG) saopštilo je da odustaje od istrage navoda da su ruski zvaničnici prevarili poreske vlasti i prali novac preko švajcarskih banaka, što su tvrdnje koje je izneo investicioni fond „Ermitaž kepital“ u vlasništvu biznismena Bila Broudera, prenosi agencija Rojters.

„Na osnovu opsežnih istraga, OAG sada može da potvrdi da istraga nije otkrila nijedan dokaz koji bi opravdao optužbe protiv bilo koga u Švajcarskoj“, saopštio je OAG.

Međutim, naloženo je oduzimanje više od četiri miliona švajcarskih franaka (4,4 miliona dolara) od ukupno 18 miliona franaka koje su prvobitno zamrznute, jer se ovaj iznos, kako je saopšteno, može pratiti u kriminalnim aktivnostima u Rusiji, navodi se u izveštaju.

Istraga OAG-a usredsređena je na sumnju na pranje novca u Švajcarskoj između 2008. i 2010. godine, a nakon prevare počinjene u Rusiji krajem 2007. godine, koja je rezultirala neoporezivim povraćajem u vrednosti od 230 miliona dolara.

Ta sredstva su navodno „oprana“ u Rusiji, Švajcarskoj i nekoliko drugih zemalja.

Biznismen Brouder je predvodio kampanju za razotkrivanje korupcije i kažnjavanje ruskih zvanicnika, koje krivi za smrt svog advokata Magnickog, koji je uhapšen 2008. godine nakon što je tvrdio da su ruski zvaničnici bili umešani u poreske prevare velikih razmera.

Magnicki je preminuo u moskovskom zatvoru nakon žalbi na maltretiranje.

Ruski tužioci su sa, druge strane, tvrdili da je Brouder organizovao niz ubistava, uključujući Magnickog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar