U trendu

Švarc-Šiling: Incko odrzao obecanje dato majkama Srebrenice

BON – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donevši odluku kojom se sankcioniše glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, izjavio je danas bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

On je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Incku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovecnosti.

„Od istine se nikada ne smemo udaljavati, jer to pre ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali da misle“; rekao je Švarc-Šiling je za Dojče vele.

„Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Jermenima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena“, naveo je on.

On je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i doneti odluku po svojoj savesti, istakavši da više nema „ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine“.

„Okončanje ‘tobožnjih rešenja’ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentarišući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida od strane visokog predstavnika Valentina Incka, čiji mandat ističe 30. jula.

Na Inckovo mesto 1. avgusta 2021. dolazi bivši nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.