Sve je spremno za paradu: Kraljica Elizabeta Druga danas proslavlja 90. rođendan (foto)

Britanska kraljica Elizabeta Druga, monarh s najdužim vladarskim stažom u britanskoj istoriji, obeležiće danas u Vindzorskom dvorcu 90. rođendan.

Širom Velike Britanije mogu se videti dečja kolica ukrašena kraljičinim likom, zastavice i kraljičini portreti u izlozima, a u Vindzoru već nekoliko dana vlada uzbudljiva atmosfera, prenele su svetske agencije.

Iako nije planirana pompezna proslava, sa londonskog Tauera i iz Hajd parku odjeknuće počasna topovska paljba, a zgrada Parlamenta biće osvetljena u bojama britanske zastave.

Objavljena je i nova serija fotografija autorke Ani Lajbovic, na kojima kraljica pozira ispred Vindzorskog dvorca sa svojim unucima, praunucima i psima.

Rođendan britanske kraljice obeležava se dva puta svake godine, prvo na sam dan rođenja, 21. aprila, i drugi put, zvanično, u junu, kada su veće šanse da vreme bude sunčano i suvo za paradu.

Današnje obeležavanje rđendana smatra se generalnom probom za zvaničnu proslavu s brojnim ceremonijama planiranim početkom juna. Time se takođe otvara rođendanska sezona koja će trajati punih šest nedelja, da bi se završila stotinama velikih i malih proslava.

Popularnost kraljice i kraljevske porodice bila je na najnižem nivou u vreme smrti princeze Dajane 1997, ali se njihova popularnost vratila s venčanjem princa Vilijama i Kejt Midlton i rođenjem njihovo dvoje dece, princa Džordža, sada trećeg u redu za tron, i princeze Šarlot.

Britanski premijer Dejvid Kameron odaće počast kraljici na višečasovnoj sednici Parlamenta posvećenoj proslavi njenog rođendana.

„Njeno Veličanstvo je simbol snage i jedinstva Velike Britanije i Komonvelta“, rekao je Kameron.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.