U trendu

Sve upućuje na potrebu jačanja regionalne saradnje i povezivanja

TIRANA/PODGORICA – Zemlje Zapadnog Balkana imaju veoma sličnu kulturu, istoriju i nasleđe, što upućuje na potrebu za jačom saradnjom i regionalnim povezivanjem, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, na FESTA međunarodnom turističkom forumu u Tirani.

Đurović je na ministarskom panelu o ulozi vlada u oblikovanju turističke agende budućnosti, govorio na temu zajedničke turističke ponude regiona Zapadnog Balkana.

„Danas razgovaramo o trendovima koji će, verujem, predstavljati buduću razvojnu šansu našeg regiona i turizma uopšte. Govoreći sa aspekta posetilaca, svedoci smo da su zemlje Zapadnog Balkana često percipirane kao jedno veliko turističko tržište. Zato naš cilj treba da bude kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda i njihova zajednička promocija, pre svega na udaljenim tržištima, mada i na visokoplatežnim evropskim. To je način da približimo region Evropi, a Evropa je naš cilj“, poručio je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da o važnosti regionalnog tržišta najbolje govore podaci da su u ukupnoj strukturi stranih noćenja u Crnoj Gori u prošloj godini, u svim vidovima smeštaja, zemlje Zapadnog Balkana ostvarile 42 odsto.

„Zato verujem da je i nedavno potpisani sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani, koji su potpisali premijeri Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama, odličan podsticaj za bolje povezivanje država regiona. A regionalno povezivanje nam je neophodno, kako bismo povećali ne samo turističke, već i sve ekonomske tokove“, naveo je, između ostalog, Đurović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.