Švedska: Počelo glasanje, među najnepredljivim izborima ikada

STOKHOLM, 9. septembra (Tanjuug) – U Švedskoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima, javlja AP, ocenjujući da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

Ovo su prvi izbori pošto je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju sa deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika.

AP naglašava da je malo verovatno da će ijedna od stranaka koje učestvuju na izborima uspeti da osvoji 175 poslaničkih mesta, odnosno većinu u parlamentu koji ima 349 poslanika.

Premijer Stefan Leven nazvao je juče, u samom finišu predizborne kampanje, „rasističkom“ sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata.

Leven, lider socijaldemokrata, optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju s desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi.

„Nećemo odstupiti ni milimetar pred mržnjom i ekstremizmom gde god da se pojave. Opet, opet i opet pokazuju svoje nacističke i rasističke korene i pokušavaju da unište EU u trenucima kad nam saradnja najviše treba“, rekao je Leven.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.

Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata.

Lider Umerene partije Ulf Kristerson istakao je značaj integrisanja pridošlica, dok bivši premijer iz te stranke Karl Bilt kaže da zabrinjavajući uspon ekstremne desnice može da se zaustavi, ali da treba shvatiti ozbiljnost takve vrste emocija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.