U trendu

Švedski konzervativci dobili veliku podršku glasača, rezultati parlamentarnih izbora još …

Nakon 94 odsto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Švedskoj, tamošnje demokrate postale su druga najjača partija u parlamentu, posle socijaldemokrata premijerke Magdalene Anderson.

Švedske demokrate, populistička antiimigraciona partija, obećale su da će se obračunati sa bandama u getoizovanim naseljima gde je porasla stopa kriminala. Švedjani su zato zabrinuti za bezbednosnu situaciju u zemlji, koja sada ima jednu od najviših stopa nasilja uz upotrebu vatrenog oružja u Evropi, piše AP.

Nakon 94 odsto prebrojanih glasova, konzervativni opozicioni blok uključujući i Švedske demokrate imao je blagu prednost u odnosu na blok levog centra, koji je na vlasti.

Analitičari očekuju da će konačni rezultat potvrditi pobedu konzervativnog bloka, ali izbori su bili vrlo neizvesni te su zvaničnici saopštili da konačnog rezultata neće biti dok se ne prebroje preostali glasovi poslati putem pošte i glasovi iz inostranstva.

S obzirom da se osam partija bori za mesta u ševdskom parlamentu Riksdagu koji broji 349 poslanika, nijedna ne može da obezbedi većinu od 175 mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar