U trendu

Svet nije crno-beli kako neki prikazuju, mi se drzimo princip

BRATISLAVA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Bratislavi da svet nije crno-beli, kako to neki žele da prikažu, i konstatovao da je 1999. prekršena Povelja UN kada je napadnuta suverena i nezavisna zemlja, sa ciljem oduzimanjem teritorije.

Vučić je, na panelu konferencije Globsek, posvećenom odnosu Srbije i EU, na pitanje kada će Srbija biti spremna da se suoči,kako je rečeno sa traumom Slobodana Miloševića, koji je okarakterisan krivcem za bombardovanje, uzvratio pitanjem kako pravdati agresiju na suverenu zemlju, bez mandata Saveta bezbednosti UN, što je učinjeno upravo na Srbiji.

„Za nas je Kosovo i danas deo Srbije prema Ustavu. Te 1999. za sve članice EU je Kosovo bilo deo Srbije. Bombardovali ste nezavisnu, suverenu zemlju jer se nešto loše događalo na njenoj teritoriji. To je urađeno kako bi se uzeo deo teritorije Srbije. Zašto tako nije urađeno u Iraku, i zašto nije uzeta Basra, ili Alepo od Damaska?“, upitao je on. Istakao je da svi treba da razumeju razloge i zašto nije lako za Srbiju.

On je istakao da je Srbija od početka govorila jasno svoj stav u vezi Rusije i Ukrajine.

„Mi smo oduvek branili teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija nije nikada priznala Krim kao deo Rusije, nije se to dogodilo I neće. Bićemo uvek snažniji u odbrani toga od članica EU, jer mi imamo principe. Principe koje su deo Povelje UN“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da se i danas krši Povelja UN, da niko na zapadu ne poštuje Rezoluciju UN 1244, i da niko nema odgovor kada ih pita za to.

Saglasio se da Srbija mora da se suoči sa prošlošću, ali i sa budućnosti u kojoj će, kako je rekao, biti potrebne odlučne odluke.

“ Ali neko mora da uđe u naše cipele i vidi da to nije tako lako kako izgleda, da svet nije crno-beli, kako neki kažu danas“, naglasio je on.

Upitan za sankcije protiv Rusije, Vučić je kazao da on ne veruje u sankcije.

„Da mene neko privatno pita ja bih savetovao nešto drugo“, kazao je on.

Na pitanje vezano za Kosovo kazao je da ne krije od građana Srbije da je neophodno

postići kompromisno rešenje, jer samo ono može biti od koristi za sve na Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar