U trendu

Svet odahnuo: Koreja proslavila godiĆĄnjicu vojske bez raketne probe

Severna Koreja obeleĆŸila je godiĆĄnjicu vojske danas odrĆŸavajući vojne veĆŸbe uz koriơćenje bojeve municije, ali nije izvela nuklearnu probu kao ĆĄto su mnogi strahovali.

Postojale su spekulacije da će Severna Koreja izvesti ĆĄestu nuklearnu ili joĆĄ jednu balističku probu u znak obeleĆŸavanja 85-godiĆĄnjice postojanja vojske te drĆŸave, prenosi AFP.

Međutim, do takvog događaja, koji se obično odvija u prepodnevnim časovima, nije doĆĄlo do podneva, a umesto toga, kako je saopĆĄtilo ministarstvo odbrane JuĆŸne Koreje, Pjongjang je izveo „veliku vojnu veĆŸbu“ u lučkom gradu Vonsan na istoku drĆŸave.

Novinska agecija JuĆŸne Koreje Jonhap citirala je izvor iz vlade Severne Koreje koji je naveo da je vojna veĆŸba izvedena u toj drĆŸavi bila „najveća ikada“ i da ju je nadgledao lider te zemlje Kim DĆœong Un.

Američka podmornica na nuklearni pogon „Mičigen“ uplovila je u juĆŸnokorejske vode u vreme kada je zabrinutost da će doći do joĆĄ jedne nuklearne probe počela da raste, a zvanični VaĆĄington je poslao noĆĄač aviona „Karl Vinson“ na korejsko poluostrvo, gde će, kako se očekuje, stići krajem ove nedelje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.