U trendu

Svetosavska akademija u Makedonskom narodnom teatru

SKOPLJE – Svetosavskom akademijom u Skoplju obeležan je večeras nacionalni dan srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, a svečanosti su prisustvovali tehnički premijer SM Oliver Spasovski, generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Spasovski je rekao da delo Svetog Save inspiriše i osam vekova nakon njegove smrti, te da on pripada svim hrišćanima bez obzira u kojim državnim granicama žive.

„Kada kažemo da delo Svetog Save inspiriše imamo u vidu i naše opredeljenje da gradimo i negujemo društvo jednako za sve“, rekao je Spasovski u Makedonskom narodnom teatru povodom obeležavanja 27. januara, Nacionalnog dana Srba.

On je dodao da delo Svetog Save inspiriše da se gradi društvo uz poštovanje svih etničkih zajednica.

„U tom smeru su u politike vlade ka sprskoj zajednicu u našoj zemlji. Srpski jezik je službeni u opštinama Kumanovo i Staro Nagoričane. U skopskoj opštini Centar u toku je rasprava o novom državnom urbanističkom planu kojim su predviđeni objekti za savremeni kulturni centar srpske zajednice, nova škola sa odeljenjima na srpski jezik, kao i za prostor za zgradu nove ambasade Srbije. Tako se gradi zajedništvo. Uz poštovanje svih tradicija“, naglasio je Spasovski.
Selaković je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz poruku bratske ljubavi i podrške.
Ceremoniji su prisustvovali i ruski ambašador u Skoplju Sergej Bazdnikin, lider Demokratske partije Srba u toj zemlji Ivan Stoiljković i ambasadorka Srbije Dušanka Divjak Tomić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.