Svetski mediji: Osnivač „Alibabe“ Džek Ma ide u penziju

HANGDŽOU – Kineski milijarder i osnivač multinacionalne tehnološke kompanije „Alibaba grup“ Džek Ma, koji je bogatstvo stekao na elektronskoj trgovini, prema izveštajima svetskih medija odlučio je da ode u penziju i posveti se filantropiji.

Vest o tome da će se izvršni direktor Ma povući iz kompanije u ponedeljak, na 54. rođendan, prvi je objavio „Njujork tajms“, a „Blumberg“ koji je tokom protekle nedelje najavio ovu mogućnost, ocenio da će Maov odlazak u penziju predstavljati kraj jedne ere.

Prema „Blumbergovom ideksu milijardera“, ovaj bivši profesor engleskog raspolaže sa više od 40 milijardi dolara, dok je vrednost njegove kompanije više od 400 milijardi dolara.

Ma je ranije ove nedelje izjavio za „Blumberg“ da planira da ode u penziju i posveti više vremena i bogatstva koje poseduje filantropiji kroz osnivanje fondacije koja bi nosila njegovo ime i fokusirala se na obrazovanje. Time bi sledio primer američkog milijardera i osnivača „Majkrosofta“ Bila Gejtsa.

„Pripremio sam ‘Fondaciju Džek Ma’. Sve ove stvari spremam već deset godina“, kazao je Ma.

On je „Alibabu“ osnovao 1999, kada je imao 35 godina, a i nakon odlaska u penziju nastaviće da obavlja funkciju mentora u upravi kompanije.

„Alibaba“ je jedna od najvećih kompanija u Kini i među najvažnijim je onlajn maloprodajnim platformama u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.