U trendu

SZO: Kovid ozbiljno preti u 53 zemlje sveta

ŽENEVA – Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije saopštila je danas da projekcije pokazuju da bi 53 zemlje sveta mogle da se suoče sa još 700.000 preminulih od kovida do proleća.

SZO za Evropu, čije je sedište u danskom Kopenhagenu, takođe je navela očigledan pad u zaštiti od infekcije i blagim oblicima bolesti kod vakcinisanih, i dodala je da bi buster doza trebalo da bude prioritet za zdravstveno najosetljiviji deo stanovništva, uključujući i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao i kod ljudi starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika, preneo je AP.

Ipak, iz sedišta SZO u Ženevi su nekoliko puta zamolili sve države na moratorijum na buster doze do kraja godine, tako da vakcine budu dostupne za zemlje u razvoju, jer ne mogu da se takmiče sa bogatima.

„Danas, situacija sa kovidom u Evropi i Centralnoj Aziji je vrlo ozbiljna. Preti nam opasna zima, ali ne treba da budemo bez nade, jer svi mi, vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci, možemo da preuzmemo odlučne akcije da stabilizujemo pandemiju“, navela je SZO Evropa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.