U trendu

SZO: Mere koje preduzima Kina pokazuju punu posvećenost

ŽENEVA – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavio je da mere koje preduzima kineski grad Vuhan kako bi ograničio širenje koronavirusa pokazuju posvećenost cilju umanjenja rizika na lokalnom i međunarodnom nivou.

„To što oni preduzimaju je veoma snažna mera i to čine sa punom posvećenošću. Veoma je značajno što su preduzeli akciju za koju smatraju da je adekvatna s obzirom na datu situaciju“, izjavio je direktor SZO Tedros Ahanom Gebrejesus, preneo je Rojters.

„Mi smo im naglasili da će preduzimanjem odlučne akcije ne samo kontrolisati epidemiju u svojoj zemlji, već će takođe umanjiti šanse da se ova epidemija proširi na međunarodnom planu. Oni su to shvatili“, dodao je on.

Prethodno je kineski grad Vuhan, u kojem su zabeleženi prvi slučajevi novog korona virusa, odlučio da zatvori sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savetovano da ne nepuštaju grad, javili su državni mediji.

Autobuski, podzemni, trajektni i međugradski saobraćaj biće obustavljen, a aerodrom i železnička stanica biće zatvoreni za sve putnike u odlasku od sutra, 23. januara, u 10 časova po lokalnom vremenu.

Vlasti su zamolile građane da ne napuštaju grad bez preke potrebe, prenosi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije danas da će sutra odlučiti da li da proglasi globalno vanredno stanje zbog izbijanja epidemije novog koronavirusa koji se širi iz Kine.

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava vanredna situacija na međunarodnom nivou tokom poslednje decenije, javio je Rojters.

„Donošenje ovakve odluke shvatam izuzetno ozbiljno“, rekao je direktor SZO, dodajući da je spreman da je donese samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

On je ovo izjavio nakon današnjeg sastanka nezavisnog panela eksperata koji je organizovala SZO u Ženevi.

U međuvremenu, broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao je na 17, dok je potvrđeno 540 slučajeva zaraženih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.