U trendu

SZO: Pandemija korone i dalje zahteva vanrednu zdravstvenu situaciju

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da pandemija korone i dalje zahteva vanrednu zdravstvenu situaciju na svetskom nivou, odnosno najviši oblik uzbune.

Pandemija se verovatno nalazi u „prelaznoj tački“ koju i dalje treba pažljivo pratiti da bi se umanjio potencijal od negativnih posledica, navela je SZO.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je očekivanje da će vanredna situacija biti okončana ove godine, posebno ako se poboljšaju mere zaštite na globalnom nivou, preneo je Rojters.

Prošlo je tri godine otkako je SZO prvi put proglasila vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom novou zbog pandemije korone.

Više od 6,8 miliona ljudi širom sveta do sada je umrlo od korone, a vakcine i lekovi znatno su doprineli poboljšanju situacije od 2020. godine.

Savetnici stručnog komiteta SZO za pandemiju rekli su u decembru za Rojters da nije trenutak da se okonča vanredna situacija zbog neizvesnosti u vezi sa talasom povećanja infekcija koronom u Kini, nakon što je ta zemlja početkom tog meseca počela da ukida sprovođenje strategije nulte tolerancije prema tom virusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar