U trendu

SZO: Pandemija poremetila zdravstvene usluge

ŽENEVA – Primarna zdravstvena zaštita, lečenje hroničnih bolesti i druge nužne medicinske usluge širom sveta i dalje su narušene zbog pandemije, kao i zbog nedostatka radne snage, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Oko 94 odsto od 135 zemalja i teritorija koje su odgovorile na ovo istraživanje prijavilo je određeni poremećaj, uključujući hitne intervencije za spasavanje života, između januara i marta, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

„Zdravstveni sistemi širom sveta i dalje su na ispitu zbog pandemije već više od godinu dana. Skoro sve države koje su odgovorile prijavile su najmanje jedan poremećaj u radu i u svim zdravstvenim oblastima, što pokazuje dalekosežni uticaj pandemije na zdravstvene sisteme”, navela je SZO.

Ali došlo je do poboljšanja u odnosu na 2020. godinu, imunizacija i neke usluge palijativnog zbrinjavanja pacijenata vratile su se na pravi put, navodi se u izveštaju.

U bogatim zemljama poremećaji su najčešće posledica strateških odluka o obustavi ili modifikaciji usluga, dok su u zemljama sa niskim i srednjim prihodima često neplanirani, dodaje se.

Službe uključuju primarnu zaštitu, hitnu pomoć, brigu o majkama i novorođenčadi, lečenje hroničnih bolesti, uključujući rak, zaraznih bolesti poput tuberkuloze i malarije, kao i mentalno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.