U trendu

SZO pozvao na istragu zbog napada na zdravstvo u Ukrajini

KIJEV – Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge upozorio je danas u Kijevu na tešku situaciju u vezi sa zdravstvenom zaštitom u Ukrajini za vreme rata sa Rusijom i pozvao na istragu o više od 200 napada na zdravstveni sistem.

Kluge je rekao da svaki treći pacijent ima problema sa pristupom lekovima, svakom petom u zoni sukoba potrebna je psihološka pomoć, seksualno nasilje je u porastu, a postoji i rizik od izbijanja kolere, prenosi Rojters.

„Od danas, SZO je od 24. februara potvrdila 226 napada na zdravstvo u Ukrajini ili blizu tri napada dnevno, u kojima je najmanje 75 ljudi poginulo, a 59 je povređeno“, naveo je Kluge.

On je dodao da ti napadi nisu opravdani i da moraju biti istraženi, kao i da nijedan zdravstveni radnik ne bi trebalo da „pruža zdravstvenu negu na ivici noža“.

Rusija je negirala da je ciljala civile u, kako je navela, njenoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Jarno Habiht, predstavnik SZO u Ukrajini, rekao je da su brojne ustanove primarne zdravstvene zaštite, bolnice i ambulantna kola oštećene u napadima Rusije počev od 24. februara.

On je izrazio i dodatnu zabrinutost povodom toga što pandemija kovida u Ukrajini nije završena.

Menadzer SZO za incidente u Ukrajini Dorit Nitzan rekla je da je i grad Marijupolj, koji sada kontrolišu ruske snage nakon višenedeljne opsade i teškog bombardovanja, među okupiranim područjima u kojima postoji rizik od kolere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar