U trendu

SZO preporučuje: Pripremite se, smrtonosni virus se širi!

Stručnjaci Međunarodne komisije za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije preporučili svim zemljama da se pripreme za dalje širenje korona virusa.
Takođe, kako prenose agencija Srna i „Blic“, vladama i ostalim zvaničnicima svih zemalja se preporučuje da preduzmu mere predostrožnosti, saopšteno je na internet-stranici SZO.

U saopštenju se navodi da se očekuje da se može dogoditi unošenje zaraze korona virusom u bilo koju zemlju, te da bi sve države trebalo da se pripreme za suzbijanje širenja aktivnim praćenjem situacije, ranim otkrivanjem zaraze, izolovanjem i kontrolisanjem slučajeva, praćenjem kontakata, sprečavanjem daljeg širenja i dostavljanjem svih podataka organizaciji.

SZO u izveštaju poziva zemlje da posebno obrate pažnju na smanjenje zaraze kod ljudi, sprečavanje sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da doprinesu međunarodnom odgovoru multisektorskom komunikacijom i saradnjom, te da aktivno učestvuju u dobijanju saznanja o virusu i zarazi.

Međunarodna organizacija pozvala je globalnu zajednicu da pokaže solidarnost i saradnju u pronalaženju izvora novog virusa i otkrivanju punog potencijala prenošenja, kao i za sprovođenje istraživanja sa ciljem pronalaženja potrebnog leka.

Broj slučajeva novog korona virusa verovatno će nastaviti da raste u Kini, izjavio je portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević. Inače, u Kini je do sada od posledica zaraze preminulo 26 ljudi.

„Fokus nije toliko na broju slučajeva, za koje znamo da će porasti“, rekao je portparol SZO u Ženevi. On je naveo da su kineske vlasti do sada zvanično prijavile 830 obolelih i 26 smrtnih slučajeva.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)