U trendu

SZO: Strah od omikrona prouzrokovace novo gomilanje vakcina

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je izrazila danas zabrinutost da bi bogate zemlje, zaplašene pojavom omikron soja, mogle da pojačaju napore za nagomilavanje vakcina protiv kovida-19.

To bi, kako je ocenjeno, ponovo izazvalo probleme u globalnom lancu snabdevanja i zakomplikovalo bi napore za suzbijanje pandemije, prenosi agencija AP.

Zdravstvena agencija UN-a je, nakon sastanka svog ekspertskog panela o vakcinaciji, ponovila svoje protivljenje rasprostranjenoj upotrebi buster doza u pojedinim zemljama, tvrdeći da bi države sa dovoljnim količinama zaliha, mogle da šalju doze u zemlje sa niskim prihodima koje uglavnom nemaju pristup vakcinama.

„Ono što će zaustaviti bolest je da se vakcinišu svi koji su naročito izloženi riziku od bolesti“, izjavila je dr Kejt O’Brajen, šefica odeljenja SZO za imunizaciju, vakcine i biološke preparate.

„Kako ulazimo u situaciju sa omikronom, ma kakva bila, postoji rizik da će globalna ponuda ponovo završiti u zemljama sa visokim dohotkom koje, na neki način, prekomerno gomilaju vakcine za zaštitu“, istakla je O’ Brajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.