SZO: U Africi više nema dečije paralize

Svetska zdravstvena organizacija je danas zvanično proglasila da je dečija paraliza (polio) iskorenjena u Africi jer zahvaljujući masovnoj vakcinaciji dece četiri uzastopne godine nema ni jednog prijavljenog slučaja.

„Danas članovi Komisije za sertifikaciju za region Afrike proglašavaju da je prenos polio virusa prekinut u Africi“, rekla je predsednica Komisije, doktorka Rouz Leke, prenela je agencija AFP.

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Afriku Mašidiso Moeti rekla je da je to istorijski trenutak za taj kontinent, i da od sada tamo ne mora da se strahuje od infekcije poliom.

Za tu bolest nema leka, ali polio-vakcina štiti doživotno.

Izazvana divljim polio virusom, dečija paraliza – poliomijelitis je zarazna bolest koja uglavnom pogadja decu mladju od pet godina, napada koštanu srž i može da izazove nepovratnu paralizu i smrt kada pogodi mišiće grudnog koša.

Pre dvadeset i pet godina hiljade dece u Africi su bile zaražene poliovirusom koji izaziva ovu infektivnu bolest.

Nigerija je bila poslednja afrička država u kojoj se zadržala ta bolest i slučajevi iz te zemlje su činili više od polovine svih slučajeva u svetu.

Kampanja vakcinacije u Nigeriji zahtevala je veliki napor jer je bilo teško dopreti do udaljenih i opasnih naselja. Tu je bila i opasnost od ekstremista, a neki zdravstveni radnici su ubijeni tokom vakcinacije, piše BBC.

Bolest je bila endemska svuda u svetu do otkrića vakcine 1950-ih, a sada je ima još samo u Avganistanu i Pakistanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.