U trendu

SZO uskoro o vakcini za novu epidemiju ebole u Kongu

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopstila je danas da bi do utorka trebalo da zna da li se u najnovijoj epidemiji ebole u Kongu može upotrebiti eksperimentalna vakcina.

Istovremeno, ministar zdravlja DR Konga Oli Ilunga Kalenga izjavio je danas da će u njegovoj zemlji početi da se koristi vakcina protiv ebole već iduće nedelje, kako bi se suprotstavili širenju epidemije u gusto naseljenom istočnom delu te centralnoafričke države.

Kako je ministar naveo, reč je o vakcini koju proizvodi kompanija „Merk“, prenosi Rojters.

Direktor programa za vanredne situacije svetske zdravstvene agencije, dr Piter Salama, kaže da se 3.000 doza vakcine i dalje nalaze u prestonici Konga nakon što su tamo dostavljene prilikom ranije epidemije na severozapadu zemlje, koja je prošle nedelje proglašena okončanom.

SZO, prema njegovim rečima, može da mobiliše do 300.000 novih doza vakcine „u veoma kratkom roku“, prenosi AP.

Zvaničnici navode da još nije jasno da li su dve epidemije u Kongu povezane.

Vlasti su upozorile da je nova epidemija na severozapadu Konga poseban izazov jer je više naoružanih grupa aktivno u tom regionu, dok je granica sa obližnjom Ugandom prilično prometna.

Testiranjem je utvrđeno da su četiri osobe pozitivne na ebolu u Mangini i okolini tog grada od oko 60.000 stanovnika u provinciji Severni Kivu, stotinak kilometara od granice sa Ugandom.

Još 20 ljudi umrlo je od neidentifikovanih groznica u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.