U trendu

Tajani: Vlada Italije će se zalagati da ima još jaču ulogu na Balkanu

RIM – Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani rekao je danas u Rimu, posle dve sesije sastanaka ministara zemalja Zapadnog Balkana, da će se Italija zalagati da ima još jaču ulogu na Balkanu.

„Italija želi da ima ulogu u ime EU na Zapadnom Balkanu. Saglasni smo da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu što pre u Uniju“, kazao je Tajani.

Na ministarskim sastancima govorilo se o bezbednosti na Balkanu i stabilnosti regiona, kao i o ojačavanju sporazuma iz Ohrida između Beograda i Prištine.

Bilo je reči i da se zajedničkim naporima zemlje bore protiv ilegalnih migracija, ojačavaju ekonomsku saradnju i da se organizuju novi biznis forumi sa učešćem svih preduzeća regiona.

Razgovarali smo dugo i o energetskim temama, o prisustvu naših vojnika u zemljama Zapadnog Balkana, koji igraju pozitivnu ulogu kako na KiM, tako i u BiH i u Albaniji, rekao je Tajani.

Šef italijanske diplomatije podsetio je i da se u Veroni prethodno sreo sa predsednikom Srbije i da je zadovoljan tim razgovorima.

„Evropa jeste bila u zakašnjenju kada je njega uloga u procesu integracija u pitanju, ali sada treba nadoknaditi to vreme. Najavili smo da ćemo do kraja godine organizovati drugi sastanak ministara Zapadnog Balkana kako bismo tada rezimirali dokle smo stigli sa procesom integracija“, nabeo je Tajani.

Kaže da su koraci napred napravljeni kako sa evropske strane, tako i sa strane zemalja Zapadnog Balkana. kako bi se stiglo do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Veliku broj koraka će se u ovom smeru preduzeti do leta, poručio je Tajani.

Dodaje da, evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, smatra značajnim korakom u pogledu dijaloga dveju strana.

Trudimo se da se situacije ne pogorša, nego poboljša , zaključio je šef italijanske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.