U trendu

Tajland: Incident sa Mjanmarom je bio nesporazum

JANGON – Mjanmarska vojska je ispalila hice upozorenja na civilni brod tajlandske pogranične straže, usled povećanih tenzija na granici otkako je 1. februara vojna hunta svrgnula sa vlasti vladu premijerke Aung San Su Ći, ali je zvanični Tajland danas rekao da je incident bio „nesporazum“.

Ministar spoljnih poslova Tajlanda Tane Sangrat je rekao da su hici upozorenja u četvrtak upotrebljeni da signaliziraju brodovima na inspekciju zbog nedostatka zvaničnog metoda koordinacije sekcije na reci Salvin, gde Tajland i Mjanmar dele granicu, preneo je Rojters.

„U pitanju je nesporazum, tajlandska patrola je iznajmila civilne brodove da prenesu robu i nisu nosili nikakve uniforme“, rekao je Tane.

Dodaje se da su ljudi iz mjanmarskog kontrolnog punkta videli da brodovi prolaze bez inspekcije, pa su pucali u vazduh kako bi signalizirali da je neophodna inspekcija i nakon toga su obe strane razgovarale i došle do razumevanja“, rekao je Tane.

Incident se desio u blizini tajlandskog sela Ta Ta Funt u Mae Hong Son provinciji, gde je većina etničkih Kajina pobegla iz Mjanmara usled vazdušnih napada prošlog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.