U trendu

Tajni dokument: Avion MH17 bio izvan dometa svih sistema Buk

MOSKVA – Do pada aviona MH17 „Malezija erlajnza“ u julu 2014. došlo je u oblasti u kojoj raketni sistemi Buk nisu bili raspoređeni u vreme tragedije, pokazuje procureli dokument holandske vojne obaveštajne i bezbednosne službe.

Prema dokumentu, koji je poslat holandskim tužiocima, avion MH17 bio je izvan dometa svih idenfikovanih i operativnih ukrajinskih i ruskih lokacija na kojima su bili raspoređeni sistemi 9K37M1 Buk M1, prenosi TAS S.

Holandski novinar Maks van der Verf rekao je da je njegov glavni zaključak da su Holanđani imali informacije o „mobilnim pozicijama Buka tokom sukoba“.

„Ovu informaciju nismo videli ranije. I vojska, holandska, zaključila je da nema informacije o bilo kakvim raketnim sistemima Buk u blizini MH17“, naveo je on.

Ukupno su objavljena četiri dokumenta, a pored izveštaja o pozicijama Buka, objavljen je transkript razgovora između nemačkog nezavisnog novinara Bilija Siksa i australijskih policajaca.

Tokom ovog razgovora, Siks je pomenuo svedoke koji su videli ukrajinske borbene avione na dan nesreće.

Trećim dokumentom otkriva se da su australijski stručnjaci, koji su radili na ovom slučaju, analizirali slike koje su redigovane.

Četvrti dokument predstavlja transkript razgovora između holandskih policajaca i neimenovanog očevica, koji je rekao da je video dva ukrajinska borbena aviona uoči incidenta. Nekoliko minuta kasnije, kako je naveo, čuo je glasan prasak i video kako pada putnički avion.

Avion „boing 777“ oboren je iznad Donjecke oblasti 17. jula na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura. Tom prilikom poginulo je 298 putnika i članova posade, među kojima je bilo državljana 10 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.