U trendu

Tajpej: Kineske vezbe deo plana za priperemu napada na Tajvan

TAJPEJ – Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu rekao je danas da su kineske vojne vežbe, pokrenute posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo.

On u obraćanju novinarima nije ponudio vremenski okvir za mogući napad na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

Tajvanski zvaničnik je naveo da Peking sprovodi velike vojne vežbe i lansiranja raketa, uz sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi moral stanovništva na ostrvu.

„Nakon što se vežbe završe, Kina bi mogla da pokuša da konkretizuje svoje delovanje u nastojanju da uništi dugoročni status kvo u Tajvanskom moreuzu“, rekao je Vu.

On je naveo i da takvi potezi ugrožavaju regionalnu bezbednost i pružaju „jasnu sliku kineskih geostrateških ambicija izvan Tajvana“, a takođe je pozvao na veću međunarodnu podršku kako bi se se zaustavili pokušaji Kine da efektivno kontroliše moreuz.

Ministar je naglasio da Tajpej nije zaplašen, čak ni u trenutku kada Peking nastavlja manevre i preko nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je danas da nastavlja sa zduženim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Rojters.

Američki podsekretar za odbranu Kolin Kal saopštio je u ponedeljak da Vašington ostaje pri svojim procenama da Kina neće pokušati da izvrši invaziju na Tajvan u naredne dve godine.

Zvaničnik Pentagona takođe je rekao da će američka vojska nastaviti da obavlja tranzit kroz Tajvanski moreuz u narednim nedeljama.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je Tajvan deo Kine i da kina izvodi vojne vežbe „na sopstvenoj teritoriji“ na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar