U trendu

Tajvan i SAD žele da prodube ekonomske veze

TAJPEJ – Tajvan je uveren da sa SAD može da potpiše veoma kvalitetan trgovinski sporazum u novim okvirima, saopštila je danas predsednica Cai Ing-ven grupi američkih kongresmena, prenosi Rojters.

Vašington i Tajpej su u junu predstavili američko-tajvansku inicijativu za trgovinu u 21. veku, nekoliko dana nakon što je administracija predsednika DŽozefa Bajdena izostavila ostrvo na koje Peking polaže pravo, iz svog ekonomskog plana za Aziju, osmišljenog da se suprotstavi rastućem uticaju Kine, navodi britanska agencija.

Cai je saopštila delegaciji američkih kongresmena na sastanku u Tajpeju da će Tajvan raditi sa SAD na stvaranju još bližih trgovinskih i ekonomskih veza.

„Već smo najavili da će uskoro početi pregovori u okviru američko-tajvanske inicijative o trgovini u 21. veku. Uvereni smo da kroz ovu inicijativu možemo da potpišemo trgovinski sporazum visokih standarda i unapredimo bilateralni trgovinski razvoj“, rekla je ona.

Tajvan se dugo zalaže za širi sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, njegovim najvažnijim međunarodnim sponzorom i dobavljačem oružja, u okolnostima kada Tajpej i Vašington nemaju formalne diplomatske odnose.

Stefani Marfi, predstavnica u američkom Kongresu iz Floride, koja je članica Komiteta za oružane snage, saopštila je predsednici Tajvana da podržava takav sporazum.

„Jedna od najvažnijih stvari koje Kongres trenutno može da uradi jeste da produbi ekonomske odnose sa Tajvanom, a posebno, zalaganjem za visokokvalitetni sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Tajvana“, rekla je Marfi.

Predstavništvo SAD na Tajvanu je navelo da će osam poslanika, predvođenih Stefani Marfi iz Demokratske stranke, ostati na Tajvanu do petka u sklopu posete regionu Info-Pacifik, preneo je Rojters.

Ova grupa je poslednja u nizu visokih zvaničnika iz SAD koji su posetili Tajvan otkako je predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi boravila u Tajpeju početkom prošlog meseca.

Kina je oštro protestovala zbog poseta američkih zvaničnika, a nakon toga je izvela i vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar