U trendu

Tajvan: Kineski borbeni avioni prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza

TAJPEJ – Devet kineskih borbenih aviona prešlo je danas srednju liniju Tajvanskog moreuza, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana i osudilo taj incident.
Ministarstvo je navelo da je devet kineskih aviona
prešlo na tačkama na severu, centru i jugu srednju liniju Tajvanskog moreuza koja je nekada služila kao nezvanična tampon zona između dve strane.

Oružane snage Tajvana odgovorile su sopstvenim avionom i brodovima da prate situaciju, koristeći princip da se ne eskalira sukob i da se ne izazivaju sporovi, saopštilo je ministarstvo, a prenosi Rojters.

„Komunistička vojska namerno raspoređuje snage da bi
stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu, ne samo potkopavajući mir i stabilnost, već i negativno utičući na regionalnu bezbednost i ekonomski razvoj“, ističe ministarstvo u Tajpeju.

Povećanje tenzija dolazi dok predsednica Tajvana Cai Ing-ven boravi u poseti SAD.

Očekuje se da će se Cai sastati sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u
Los Anđelesu, navodi Rojters.

Kina je prošlog avgusta organizovala ratne vežbe u blizini Tajvana za vreme posete Tajpeju tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi i od tada je nastavila vojne aktivnosti u blizini ostrva u smanjenom obimu.

Kina nikada nije zvanično priznala srednju liniju, koju
je američki general osmislio 1954. na vrhuncu Hladnog rata,
iako je kineska Narodnooslobodilačka vojska do nedavno u velikoj meri poštovala srednju liniju, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar