U trendu

Tajvan: Mask bi trebalo da angažuje ozbiljnog savetnika

TAJPEJ – Zvaničnik Tajvana je rekao danas da bi američki biznismen Ilon Mask trebalo da angažuje „ozbiljnog“ političkog savetnika, komentarišući predlog za rešavanje sukoba između Kine i Tajvana, koji je multimilijarder izneo u intervjuu za Finenšel tajms.

„Svet je jasno video šta se dogodilo Hongkongu“, rekao je zvaničnik Tajvana pod uslovom anonimnosti pošto nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima, preneo je Rojters.

Mask je u intervjuu objavljenom juče sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene tako što bi se Pekingu dodelila izvesna kontrola nad Tajvanom.

„Moj predlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan… Što verovatno ne bi učinilo sve srećnim“, rekao je Mask.

Mask je to rekao odgovarajući na pitanja o Kini, gde njegova kompanija Tesla motors, koja proizvodi električne automobile, upravlja velikom fabrikom.

„I moguće je (formirati administraciju), i mislim da je verovatno… Da bi mogli da imaju blaži aranžman od Hongkonga“, rekao je Mask.

Osnivač kompanije Spejseks i suosnivač kompanije Tesla, je protekle nedelje, na Tviteru izneo predlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini.

Naveo je da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusija ode, tako treba i da bude.

Stav Maska, kako bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da bude rešen, na Tviteru je izazvao burne reakcije, a na objave Maska reagovao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.