U trendu

Tajvan najavio da će graditi sopstvene podmornice

Tajvanska predsednica Caj Ingven rekla je danas da će to ostrvo graditi sopstvene podmornice da bi zaobišlo napore Kine da spreči njihovu nabavku takvih plovila u inostranstvu.

Caj je danas prisustvovala potpisivanju memoranduma o razumevanju o izgradnji podmornica tokom posete glavnoj mornaričkoj bazi u Gaosjonu.

Podmornice će biti gradjene kroz zajedničko ulaganje vladinog Čungšan instituta za nauku i tehnologiju i bivšeg državnog preduzeća CSBC korporacije.

Caj je pre nedelju dana objavila investiciju od 2,1 milijarde dolara za proizvodnju trenažnih letilica za vazduhoplovne snage koje će biti projektovane i proizvedene na Tajvanu.

Kina koja smatra Tajvan delom svoje teritorije, uspešno je do sada upotrebila svoju diplomatsku i ekonomsku moć da spreči to ostrvo da kupuje vojnu opremu u inostranstvu, navodi agencija AP.

Odnosi Kine i Tajvana znatno su se pogoršali od kada je za predsednicu izabrana Caj prošle godine, ona je iz partije koja je jasno neprijateljski nastrojena prema Pekingu.

Ostrvo je politički odvojeno od Kine od kada su komunisti preuzeli vlast u Pekingu 1949. godine. Posle osam godina približavanja odnosi su dosta zahladneli od dolaska na Caj Ingven na vlast prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.