U trendu

Tajvan u fokusu razgovora Blinkena i Vanga

NJUJORK – Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas kineskom kolegi Vang Jiu da je održavanje mira i stabilnosti u Tajvanu od vitalnog značaja.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima nakon Blinkenovih razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da je Tajvan bio u fokusu sastanka, preneo je Rojters.

„Sa naše strane, sekretar je jasno stavio do znanja da je u skladu sa našom dugogodišnjom politikom jedne Kine, koja se opet nije promenila, održavanje mira i stabilnosti preko moreuza apsolutno, vitalno važno“, rekao je američki zvaničnik.

Tenzije oko Tajvana porasle su nakon posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi u avgustu i eksplicitnog obećanja američkog predsednika DŽozefa Bajdena da će braniti ostrvo, što je Kina ocenila kao pogrešan signal onima koji traže nezavisni Tajvan.

U telefonskom razgovoru sa Bajdenom u julu kineski lider Si Đinping upozorio je na Tajvan, rekavši da će „oni koji se igraju vatrom od nje poginuti“.

Stejt department je ranije saopštio da je Blinkenov sastanak sa Vangom deo tekućih napora Vašingtona da „održi otvorene linije komunikacije i odgovorno upravlja konkurencijom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar