U trendu

Tajvan upozorava da kineski lovci preleću središnju liniju Tajvanskog moreuza

TAJPEJ – Deset kineskih borbenih aviona preletelo je preko središnje linije Tajvanskog moreuza, nezvanične linije razgraničenja između Kine i Tajvana, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Tajvana, dok zvanični Peking nastavlja svoje vojne aktivnosti u blizini ostrva.

U poslednja 24 sata devet kineskih borbenih aviona i jedan vojni dron prešli su središnju liniju, navodi se u redovnom saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane o kineskim vojnim aktivnostima, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Tajvana je potvrdilo da je poslat jedan borbeni avion da upozori kineske letelice, kao i da su kineski avioni nadzirani i praćeni protivvazdušnim raketnim sistemima.

Zvanični Peking je zapretio merama odmazde ukoliko se predsednica Tajvana Cai Ing-ven, koja je u poseti Americi, sastane sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem.

Očekuje se da će do tog susreta doći u Los Anđelesu ovog meseca, na povratku predsednice Cai u Tajpej sa turneje po zemljama Centralne Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar