U trendu

Tajvan: Vojna vezba, zabrinutost zbog eventualnog napada Kine

TAJPEJ – Tajvan će primeniti ono što je njegova vojska naučila posmatrajući sukob u Ukrajini u predstojećim vojnim vežbama koje imaju za cilj uvežbavanje borbe protiv eventualnog kineskog napada, saopštili su danas zvaničnici u Tajpeju.

Saopšteno je da će ovogodišnje vežbe na Tajvanu biti podeljene na dva dela, jedan u maju i drugi u julu, prenosi Rojters.

Majski deo bi delimično bio taktičko razmatranje, zasnovano na, kako je navedeno, „različitim mogućim akcijama Komunističke partije Kine u vezi sa invazijom na Tajvan, pri čemu će se uzeti u obzir pouke rusko-ukrajinskog rata“, navodi se u saopštenju.

U julu će se održati petodnevne vežbe koje će uključiti vojnike i upotrebu bojeve municije.

Vežba će se fokusirati na napad na neprijatelja na moru, očuvanje borbenih snaga i „integraciju ukupnih snaga celog naroda radi podrške vojnim operacijama“, što se odnosi na reforme civilne odbrane i rezervista koje imaju za cilj da poboljšaju sposobnost Tajvana da vodi rat sa Kinom, navodi Rojters.

Tajpej je podigao nivo vojne pripravnosti od početka sukoba u Ukrajini, jer je zabrinut da bi Peking, vođen primerom Moskve, mogao na sličan način da reaguje na ostrvu, iako nema znakova da će se to dogoditi.

O načinima na koje se Tajvan može odbraniti od eventualnog napada Kine naširoko se raspravljalo, a na tu temu su održane i konsultacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.

Zvaničnici Tajpeja vide mnoge paralele između rata u Ukrajini i situacije u kojoj bi Tajvan mogao da se nađe, ali i ukazuju i na velike razlike, kao što su geografske, npr. Tajvanski moreuz, prirodna prepreka koja bi Kini otežala raspoređivanje kopnenih trupa.

Kina je odbacila svako poređenje između Ukrajine i Tajvana i saopštila da je Tajvan deo Kine, a ne nezavisna država, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar