U trendu

Tajvanski milijarder želi da kupi 5 mil doza Fajzer vakcina

TAJPEH – Osnivač kompanije „Fokskon“, koja je glavni snabdevač tehnološkog giganta „Epla“, tajvanski milijarder Teri Gou, planira da na Tajvan uveze pet miliona doza anti-kovid vakcine koje je napravila kompanija Fajzer/Biontek.

Ne tako davno Tajvan je dnevno imao desetak zaraženih, a sada beleži daleko veće brojke – zaraženo je blizu 8.000 ljudi, a umrlo 99, javlja Rojters.

Dosad je vakcinisan samo jedan odsto građana od 23 miliona, koliko ih živi na Tajvanu.

Tajvan je naručio 30 miliona doza AstraZeneke, Moderne i još dve domaće firme.

Milijarder Gou je rekao da njegova fondacija Jonglin planira da se prijavi za kupovinu pet miliona doza vakcina Biontek koje su napravljene i pravljene u Nemačkoj, dostave Tajvanu.

Doze bi se avionom prebacile iz Nemačke u Tajvan, bez posrednika, direktno.

„Ovaj plan zahteva proces“, izjavio je Gou.

Biontek nije odgovorio odmah na zahtev Rojtersa za komentar.

Šangajska farmaceutska grupa Fosun ima ugovor sa Biontekom da prodaje vakcine u široj oblasti Kine, uključujući i Tajvan, ali vlada Tajvana kaže da ima dogovor samo sa Biontekom i da ne veruje kineskim vakcinama.

Van šire oblasti Kine, Biontek je partner sa Fajzerom.

Kina navodi da je Tajvan pošao protiv komercijalnih principa u pokušaju da zaobiđe Fosun i da se direktno obrati Bionteku.

Gou je rekao da neće uzimati vakcine koje su proizvedene u Kini i rekao da „moli da se nemačke Biontek doze dovode u vezu sa kineskim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.