U trendu

Talas nasilja u Kasmiru doveo do novih zrtava

KAŠMIR – Menadžer hinduističke banke ubijen je danas u svojoj kancelariji u Kašmiru, nakon što je talas ciljanih ubistava naterao veći broj hinduističkih porodica da pobegnu iz te federalne teritorije Indije, jedine sa muslimanskom većinom, saopštila je lokalna policija.

Vidžaj Kumar poreklom iz zapadne države Radžastan podlegao ranama pošto ga je napao osumnjičeni ekstremista u ekspozituri banke Ellakvaj Dehati u distriktu Kulgam u južnom Kašmiru, prenosi Rojters.

Dodaje se da je u pomenutoj oblasti danas ubijen i školski učitelj koji je prema navodima policije u Kašmiru zadobio teške povrede od vatrenog oružja.

Kako se navodi, malo poznata militantna grupa pod nazivom „Kašmirski borac za slobodu“ poručila je pridošlicima na društvenim mrežama da se ne naseljavaju u dolini Kašmira.

„Svako ko je umešan u demografsku promenu Kašmira doživeće istu sudbinu“, navodi se u saopštenju čiju autentičnost nije bilo moguće odmah proveriti.

Rojters podseća da je najmanje 16 ljudi i hinduista i muslimana ubijeno u ciljanim napadima ove godine u Kašmiru, u kojem se Indija bori protiv oružane pobune još od druge polovine 1980-ih.

Dodaje se da je vlada indijskog premijera Narendre Modija 2019. godine podelila Džamu i Kašmir, tada jedinu indijsku državu sa muslimanskom većinom, na dve teritorije pod federalnom upravom, obećavajući da će poboljšati razvoj i bezbednost u nemirnom regionu.

Međutim, kako se navodi, reorganizacija diktirana iz Nju Delhija izazvala je zabrinutost među nekim lokalnim zajednicama da bi je savezna vlada mogla iskoristiti kako bi promenila demografiju u korist hinduista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar