U trendu

Talibani osudili na smrt Avganistanca zbog pomaganja SAD

KABUL – Talibani su osudili na smrt brata jednog avganistanskog prevodioca koji je radio sa američkim trupama, optuživši ga da pomaže Sjedinjenim Američkim Državama i da štiti brata.

Talibani su poslali tri pisma optuženom i ona predstavljaju dokaz o tome kako talibani direktno prete Avganistancima koji su radili sa SAD, piše CNN.

„Optuženi ste da ste pomagali Amerikancima. Optuženi ste i da ste štitili svog brata, koji je bio prevodilac“, piše u prvom pismu koje je napisano rukom.

Talibani su u drugom pismu, takođe napisanom rukom, obavestili optuženog da se nije pojavio na ročištu, dok u trećem pismu, koje je otkucano, obaveštavaju optuženog da je, pošto je odbacio prethodna upozorenja da prestane „služenje krstašima koji su izvršili invaziju“, i ignorisao poziv na ročište, „kriv u odsustvu“ i da će biti osuđen na smrt.

CNN nije identifikovao Avganistanskog državljanina, niti njegovog brata, kako bi zaštitio njihov identitet, a pečati koji su na ovim pismima podudaraju se sa pečatima iz arhivskih pisama talibana.

„Ove sudske odluke su konačne i nećete imati pravo na prigovor. Izabrali ste ovaj put za sebe“, navodi se u trećem pismu.

Pisma su u suprotnosti sa uveravanjima koja je talibanski portparol Zabidula Mudžahid dao na konferenciji za novinare prošle nedelje kada su talibani izdali naredbu o opštoj amnestiji za sve zvaničnike avganistanske vlade, uključujući i predsednika Ašrafa Ganija koji je pobegao iz zemlje.

„U Avganistanu niko neće biti oštećen. Naravno postoji ogromna razlika između nas sada i pre 20 godina“, rekao je Mudžahid.

Avganistanski saveznici SAD sumnjaju u to obećanje, a ova pisma kao i brojni izveštaji o talibanima koji traže odmazdu objašnjavaju zašto se mnogi Avganistanci plaše.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena našla se pod pritiskom da evakuiše ne samo Avganistance sa posebnom imigrantskom vizom već i druge ugrožene državljane te zemlje koji se plaše za svoje živote.

U međuvremenu američka administracija radi na suzbijanju nereda na međunarodnom aerodromu u Kabulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.